TARSUS ATATÜRK LİSESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TARSUS ATATÜRK LİSESİ

Tarsus ****** lisesi gençliğinin uğrak yeri
 
AnasayfaKapıLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

ÖSS'DE TEMEL İLKE VE KURALLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Admin
Admin
Admin
Admin

Kadın
Yaş : 33 Kayıt tarihi : 09/08/08 Mesaj Sayısı : 414 Nerden : tarsus İş/Hobiler : fotoğraf çekmek,pc Lakap : teknopat

ÖSS'DE TEMEL İLKE VE KURALLAR Vide
MesajKonu: ÖSS'DE TEMEL İLKE VE KURALLAR   ÖSS'DE TEMEL İLKE VE KURALLAR Icon_minitimeÇarş. Ağus. 20, 2008 10:28 am

Sınav Sisteminde genel olarak uygulanacak olan ÖSS’ye ek olarak bir de Yabancı Dil Sınavı (YDS) uygulanacak ve bu sınavda sadece “Dil” puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar yer alacaktır.

2005 yılındaki yerleştirmede kullanılacak Y – ÖSS (Yerleştirme–ÖSS) puanları; ÖSS puanı, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının ilgili katsayıyla çarpılmasından elde edilen puan (AOBP), varsa ek puan toplanarak puanı elde edilecektir.

2005–ÖSS’yi kazanmak için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı puan türlerinden en az birinin 160.000 veya daha yüksek olması gerekir. Ancak 2005–ÖSS’de ilgili puan türünde 160.000 ile 185.000 arasında puan alan adaylar sadece 2 ve 4 yıllık açık öğretim programlarını ve 2 yıllık ön lisans programlarını (meslek yüksekokullarını) tercih edilebileceklerdir

2005–ÖSS’de 4 yıllık fakültelerin (lisans programlarının) tercih edilebilmesi için adayların üç ayrı puan türünün en az birinden 185.000 veya daha yüksek puan almaları gerekmektedir. Adaylar hangi puan türünde tercih yapmak istiyorsa o puan türünden en az 185.000 ve daha yüksek puan almak zorundadırlar.

2005 ÖSS’de sınavda verilen testin sözel ve sayısal bölümlerinde yapılan netlere göre üç tür puan hesaplanacaktır. Ayrıca bu puanlara her bir okulun kendi içinde hesaplanmış olan ve okulun 2004–ÖSS puan ortalamasına göre ağırlıklandırılan orta öğretim başarı puanının belli bir oranda eklenmesi ile Y – ÖSS puanları elde edilecektir.

Lise veya dengi okul mezunu olan herkes, yaşa ve daha önceki yıllarda kaç kez sınava girdiğine bakılmaksızın 2005–ÖSS’ye girebilecektir.

2005 yılında ÖSS sonuçlarına göre yapılacak olan yerleştirme işleminde, 2005 Y–ÖSS puanları ve varsa hesaplanacak olan ek puanlar kullanılacaktır.

2005 ÖSS’ye giren bir öğrenci 2003 ÖSYS’de bir yükseköğretim programına (açıköğretim hariç) yerleştirilmişse (kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın) o öğrencinin 2004 ÖSS puanında 0.8 ve 0.3 katsayılarının yarısı dikkate alınır.

(Bu kural sadece bir önceki yıl olan 2003 yılı için geçerlidir. 2003 yılından da önce yerleştirilmişse puan kaybı olmaz.)

Daha önceki yıllara ait ÖSS puanları geçerli değildir.

Yurt dışında öğrenim görmek isteyen adayların, ön lisans için 160.000, lisans programları için 185.000 puan barajını aşmaları gerekmektedir.

Merkezi yerleştirme işleminin dışında kalan Özel Yetenek Sınavıyla seçme yönteminde, özel yetenek sınavlarına girebilmek için 2005–ÖSS’de, lisede ilgili alandan mezun olunmuşsa 160, olunmamışsa 185 puan alınması gerekmektedir. Alınan ÖSS puanlarının ağırlığının özel yetenek sınavı puanının hesaplanmasında önemli bir yerinin bulunduğu unutulmamalıdır. Özel yetenek sınavı için başvurular, doğrudan ilgili yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri, o yükseköğretim kurumları tarafından yürütülür.

ÖSS soruları, Ortaöğretim müfredatını aşmayacak şekilde ve öğrencilerin ortaöğretimleri boyunca edindikleri bilgileri ölçecek biçimde hazırlanır.

Sınavda her bilgi düzeyine uygun sorular bulunur. Zorluk derecesi açısından sınav; %10’u çok zor, %20’si zor, %40’ı normal, %20’si kolay ve %10’u çok kolay sorulardan oluşur. 2005 ÖSS ve YDS’de her 4 yanlış 1 doğru yanıtı götürür. Yanlışların çıkartılması ile adayların netleri hesaplanır.

ÖSS’de yüksek puan alabilmek için aşağıda yer alan önerilere dikkat edilmelidir:

Tercihler genelde Sayısal Ağırlıklı ÖSS puanı (ÖSS-SAY) ile öğrenci alan yükseköğretim puanlarından oluşuyorsa, yanıtlamaya sayısal bölümden başlanmalıdır. Sayısal Bölüm bitmeden Sözel Bölüme geçilmemelidir. Bilgi düzeyine göre, Sayısal Bölüme 120-150 dakika, sözel bölüme 30-60 dakika ayrılabilir.

Tercihler genelde Eşit Ağırlıklı ÖSS Puanı (ÖSS-EA) ile öğrenci alan yükseköğretim programlarından oluşuyorsa, yanıtlamaya Matematik ya da Türkçe testlerinde en güçlü olunandan başlanmalıdır. Bilgi düzeyine göre, Sayısal Bölümde Matematik testine 65-70 dakika, Fen Bilimleri testine 15-20 dakika; Sözel Bölümde, Türkçe testine 55-60 dakika, Sosyal Bilimler testine 30-35 dakika ayırabilir.

Tercihler genelde Sözel Ağırlıklı ÖSS Puanı (ÖSS-SÖZ) ile öğrenci alan yükseköğretim programlarından oluşuyorsa, yanıtlamaya Sözel Bölümden başlanmalıdır. Sözel Bölüm bitmeden Sayısal Bölüme geçilmemelidir.

Bilgi düzeyine göre, Sözel Bölüme 120-150 dakika, Sayısal Bölüme 30-60 dakika ayrılabilir.

Tercihler genelde Yabancı Dil Ağırlıklı ÖSS Puanı (ÖSS-DİL) ile öğrenci alan yükseköğretim programlarından oluşuyorsa, hem 2005 ÖSS’ye hem de 2005 YDS’ye girilmesi gerekir. ÖSS-DİL puanı için ÖSS’de Sözel Bölümün yanıtlanması yeterlidir. Bu nedenle, ÖSS’de 180 dakikanın tümü Sözel Bölüme ayrılabilir. (Ancak, ÖSS-DİL puanında, AOBP-SÖZ kullanılacağından, AOBP-SÖZ’de okulun ÖSS-SÖZ ortalaması kullanılacağından, okulun ÖSS-SÖZ ortalamasını yükseltmek için ÖSS-DİL adayları, ÖSS’de zaman kalırsa Sayısal Bölüme de yönelebilirler.) YDS’de tüm süre, seçilen Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca, Almanca) için kullanılmalıdır. ÖSS-DİL’in yanı sıra diğer puan türlerinden de tercih yapılıyorsa, ÖSS’de Sayısal Bölüm de yanıtlanmalıdır.

ÖSS bir anlamda taktik sınavıdır. Test, sınav ve puanlama tekniği iyi öğrenilmeli ve sınavda zaman etkin bir biçimde kullanılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tarsus******lisesi.yetkinforum.com

ÖSS'DE TEMEL İLKE VE KURALLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TARSUS ATATÜRK LİSESİ :: !!! ÖSS !!! :: ÖSS PUAN HESAPLAMA -